SV  |  FI

Soittoharrastuksen aloittaminen musiikkiopistossa

Musiikki on mukava ja iloa tuova harrastus, joka kehittää soitto-tai laulutaidon ohella myös muita taitoja. Musiikin parissa harjoitusta saavat niin keskittymiskyky, luovuus kuin myös sosiaaliset- ja motoriset taidot.

KUINKA TOIMITAAN

Ilmoittautuminen 20.3-18.4 aikana: ansokan.musikhuset.fi

Pietarsaaren seudun musiikkiopisto ottaa sisään oppilaita ilmoittautumisjärjestyksessä niin kutsutulle koevuodelle. Lauluun pyrkivät (14 vuotta täyttäneet) kutsutaan laulunäytteeseen.

Soitinkohtainen aloituspaikkamäärä vaihtelee, joten kannattaa ilmoittautua useampaan kuin yhteen soittimeen jos haluaa varmistaa aloituspaikan saamisen. Oppilaat, jotka eivät mahdu testivuoden aloituspaikalle ohjautuvat varalistalle ja oppilaspaikkojen mahdollisesti myöhemmin vapautuessa otetaan kansliasta yhteyttä.

Saat sähköpostissa tiedon pääsystä joko koevuodelle tai varalistalle. Oppilaat maksavat lukukausimaksun syksyllä ja keväällä. Hinnat löytyvät kotisivuiltamme.

MITÄ OPPILAS SAA

Oppilaat voivat saada lukuvuoden aikana pariopetuksessa 35 x 30 minuuttia tai henkilökohtaisessa opetuksessa 35 x 15 minuuttia lukuvuoden aikana.

Tämän lisäksi tulee usein orkesterisoittimissa ryhmäopetustunti kerran viikossa, esim. jousiryhmä, puhallinryhmä tai bändi. Musiikkiopistolla on rajattu määrä soittimia, joita vuokrataan aloittelijoille.

Pietarsaaren seudun musiikkiopisto takaa ensimmäisen lukuvuoden opinnot, jonka aikana oppilaan sopeutuvuutta musiikkiharrastuksen pariin arvioidaan yhdessä oman opettajan, huoltajan ja oppilaan kanssa. Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen oppilas ohjataan joko opiston varsinaiseksi oppilaaksi (tällöin katsotaan, että oppilas soveltuu suorittamaan laajan oppimäärän mukaisia soitto-opintoja) tai oppilaaksi avoimelle osastolle omakustannehintaan. Ensimmäisen vuoden jälkeen varsinaiset oppilaat ohjataan pääsääntöisesti yksilöopetukseen.

Varsinaisella oppilaspaikalla oppilas noudattaa opiston opetussuunnitelmaa, joka perustuu opetusministeriön asettamaan taiteen perusopetuksen musiikin laajaan oppimäärään.

Mitä soveltuvuutta testaava vuosi tarkoittaa?

Oppilas saa mahdollisuuden kokeilla soittamista; olisiko se sopiva harrastus ja onko soitin sopiva.  Syyslukukauden lopussa oppilas, opettaja ja huoltajat täyttävät väliarviointiarviointilomakkeen, jossa arvioidaan soittoharrastuksen sujuvuutta.

MITKÄ OVAT ENSIMMÄISEN SOITTOVUODEN TAVOITTEET

Yleistavoitteet:

  • tutustuttaa oppilas ja koti soittoharrastuksen luonteeseen ja erityispiirteisiin
  • pohtia oppilaan soveltuvuutta soittoharrastukseen mm. soitinvalinnan, edistymisen, innostuksen ja motoristen taitojen näkökulmasta
  • pohtia musiikkiharrastuksen soveltuvuutta ja soittoharrastuksen mahdollista jatkumista starttiopetuksen päätyttyä

Soitinkohtaiset tavoitteet:

  • luontevan soittoasennon löytäminen
  • tutustuminen nuotinluvun alkeisiin ja soittotekniikkaan
  • saada ohjeita kotiläksyihin ja säännölliseen harjoitteluun
  • saada ohjeita soittotarvikkeista huolehtimiseen
  • saada rohkeutta musiikilliseen itseilmaisuun
  • tutustua mahdolliseen soitinkohtaiseen pariopetukseen tai yhteissoittoon

MUUTA TÄRKEÄÄ

Voit itse osallistua lapsesi oppitunneille opettajan ohjeiden mukaan. Näin pääset parhaiten perille kuinka työskennellään ja voit tukea lapsesi musiikkiharrastusta.

ONNEA MATKAAN!